O životě piva

Tři důležitá sluníčka. Co jsou sluníčka kvality a k čemu slouží

admin 

Říká se jim „sluníčka kvality“ a používají se v evropském systému značení kvality potravin. Jsou k vidění nejen na potravinářských výrobcích z EU, ale také z České republiky. Zkrátka a dobře označují dobře zpracovaný výrobek vysoké kvality.

Získat souhlas k jejich používání trvá průměrně 2-3 roky a celý proces není jednoduchý. Naopak je velice náročný na předložení a obhájení celé řady podpůrných dokumentů. V každém případě dává výrobci potraviny konkurenční výhodu. Na druhé straně spotřebitel má garanci, že produkt se značkou prošel procesem, který potvrzuje jeho jedinečnost, a konzumenta tak potěší nejen chuťově. Do skupiny Kvalitní evropský výrobek patří sluníčka s označeními Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu a Zaručená tradiční specialita

Výhody sluníček

Všechny tři značky výrobek řadí do skupiny Kvalitní evropský výrobek. Usnadňují tak identifikaci produktu. Současně ujišťují spotřebitele o určité úrovni jeho kvality a chuti. Výrobci přináší konkurenční výhodu, podporuje výrobu a odbyt. Výrobce mohou dokonce opravňovat, ale nemusí, k nastavení vyšší cenové hranice.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Jde o název regionu, určitého místa nebo vyjímečně i země. Slovíčko „nebo“ je tady klíčové, k tomu se ale vrátíme později. Používá se k označení zemědělského produktu pocházející z daného místa, mající určitou jakost, pověst nebo jinou vlastnost, kterou lze přičíst tomuto zeměpisnému původu a jehož produkce, zpracování nebo příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti.

Zpět ke slovu nebo. Například u parmské šunky by se zdálo, že klíčovým faktorem je výrobní technologie. Tou však vzniká celá řada parmských šunek, tudíž nastupuje hledisko místa výroby. Alespoň část výroby šunky musí probíhat v daném regionu – v tomto případě v Parmské provincii, v blízkosti italského města Parma. V České republice nesou tato označení následující produkty.

České pivo, Chodské pivo, Karlovarské oplatky, Budějovické pivo, Březnický ležák, Znojemské pivo, Brněnské pivo/Starobrněnské pivo, Budějovický měšťanský var, Českobudějovické pivo, Hořické trubičky, Jihočeská Niva, Jihočeská Zlatá Niva, Lomnické suchary, Karlovarský suchar, Olomoucké tvarůžky, Pardubický perník, Chelčicko-Lhenické ovoce, Třeboňský kapr, Štramberské uši, Černá Hora, Český modrý mák, Mariánskolázeňské oplatky, Valašský frgál, Karlovarské trojhránky

O zapsání na seznam CHZO usiluje v současné době i Český slad. Na příkladu Českého piva si můžeme ukázat, že toto označení je pro milovníky zlatavého moku garancí, že pivovar vyrábí pivo z kvalitních českých surovin, dodržuje veškeré principy výroby typické pro České pivo, stejně jako správnou péči a zachovává tak jeho unikátnost.

Mohlo by vás zajímat

O životě piva

Belgie a pivo. Čím se kolébka trendu beer pairing dostala na seznam UNESCO

Belgičané ve středověku pili až litr a půl piva denně. Vodě moc neholdovali, její kvalita v té době byla dosti pochybná. První varny tam vyrostly okolo 3. století našeho letopočtu. Provozu dominovaly ženy. Jejich specialitou bylo pivo ovoněné snůškou nejrůznějšího koření, nechyběl kmín, rozmarýn, šalvěj nebo bobule jalovce. S kvasinkami to tehdy ještě moc neuměli, […]

admin 
O životě piva

Piva z ječného sladu mají konkurenci. Vyzkoušeli byste ležák z čiroku, rýže či kukuřice?

Prim ve výrobě (nejen) českého piva bere ječný slad, tedy slad ze zrn ječmene. Jeho čistý původ a jen ta nejvytříbenější charakteristika bývají posuzovány odborníky za slovo vzatými; žádný ječmen-chcípálek nemá šanci sítem projít. České pivo je národní poklad. A tak se s ním také nakládá; od píky až po výsledný produkt. V článku o […]

admin