O životě piva

Kyseláči jsou nuda. Bodují piva s příchutí zabijačky nebo měsíčního prachu 

Sabina Konvičková 

Čím větší možnosti člověk má, tím větší podivnosti začne postupem času plodit. Od rozmachu minipivovarnictví v Čechách uplynulo něco málo přes dvacet let a ve srovnání s jinými zeměmi se u nás pivních “bizárů” neurodilo tolik; prozatím. 

Asi nejpozoruhodnějším pivním druhem jsou kyseláči. Na pohled upoutají jasnou barvou, po chuti ne jednomu pokřiví úsměv. Jsou protější stranou barikády v boji s tradičními ležáky a narozdíl od nich se degustují; v každém doušku člověk vnímá onu nevšední chuť. I přes svůj prazvláštní a mnohými nepochopený charakter se dokázali prosadit a obratně se vmísit mezi (nejen) českou pivní smetánku. Mimo chuť jsou to také jména, která pivu přidávají na autentičnosti. 

Během mrazivých lednových dnů jsem se prokousávala řadou žebříčků těch nejbizarnějších piv ve světě a věřte, byla to fuška; bizár se totiž snaží předběhnout ještě větší bizár, a tak pořád dokola. Vlastně se vytratila jakákoliv hranice únosnosti. Cítím ale jako žádoucí podotknout, že bizarní nutně není synonymem pro nechutné. Sepsala jsem pro vás desítku dle mého názoru nejdivnějších pivních kousků, ať už z hlediska chuti, příběhu či pojmenování, které můžete ve světě okoštovat.  

Marshmallows k snídani

  • Saturday Morning / Virginia, USA

Pojďme začít zlehka; víkendovou snídaní na gauči u televize. Tato idylická chvilka byla do slova a do písmene námětem pro pivo, které se urodilo v americkém pivovaru Smartmouth ve státě Virginia. Chuť má připomínat krabici barevných lupínků, které berou snídaňový prim nejen mezi dětmi. Hlavní surovinou byly pečené marshmallows. Smartmouth tento kousek připravil v limitovaném množství v roce 2019, k dostání byl čepovaný v pivovaru a v plechu v okolních obchodech. 

Pivo jako tekutý chléb

  • Toast Pale Ale / Velká Británie

U snídaně ještě posečkáme. Jsou tady fanoušci slaných snídaní, kde nesmí chybět kus dobrého chleba? Tak nalaďte chuťové pohárky. Londýnský pivovar Toast Brewing nejenže uvedl notoricky známé přirovnání piva a tekutého chleba do praxe, on myslel i na udržitelnost. Na trh uvedl doslova chlebový ležák. Jeho výroba probíhá kvašením okorků chleba, které by jinak skončily v odpadu. Suché pečivo pivovaru pravidelně dodává řada londýnských pekařství. 

Lívance se slaninou a javorovým sirupem

  • Maple Bacon Ale / Oregon, USA

Snídaně vedou i v pivním průmyslu, zdá se. Pivovar Rogue se nechal unést nesmyslnou kombinací prototypu americké snídaně a křiklavé růžové barvy zdobící krabice slavné donutárny Voodoo Doughnut – a zrodil se Maple Bacon Ale neboli pivo s příchutí javorové slaniny. 

Navousený ležák

  • Beard Beer / Oregon, USA

V oregonském Rogue ještě zůstaneme. Tamního sládka Johna Maiera nenapadlo nic lepšího, než se hodit na titulku speciálu, do nějž vložil kousek sebe samého; opět doslova. Beard Beer, v překlad vousaté pivo, je totiž opravdu pivo s výtažkem z vousů – z vousů koho jiného než samotného Johna Maiera?! 

Doušek potěšení

  • Bottled Instinct / Polsko

Tohle pivo se nebojí odvázat. Polský pivovar The Order of Yoni světu představil vůbec první “vaginální pivo”; novinku ještě za tepla šířila jména těch nejrenomovanějších online magazínů. Majitel Wojciech Mann k výrobě používá kvasinky přirozeně se vyskytující v nitru ženské vaginy. Svolení mu daly půvabné modelky Monika a Paulina, které jsou nejen tváří celého pivovaru. 

Vzlet do vesmíru

  • Celest-jewel-ale / Delaware, USA

Američané létají do vesmíru podobně jako my, smrtelníci, chodíme do obchodu pro mouku. Pivovar Dogfish Head přišel v roce 2013 s vesmírnou limitkou Celest-jewel-ale; s vesmírnou opět doslova. Nevšední přísadou byly drcené meteority z povrchu Měsíce, které byly v moku vyluhovány, jako by se jednalo o obyčejný čajový sáček. 

Cibetková káva už není v kurzu

  • Un, Kono Kuro / Japonsko

Říkalo se, že ta nejkvalitnější káva vůbec je ta cibetková; zrna (přesněji kávové třešně) totiž před pražením prošla trávicím traktem cibetky a následně byla sbírána z jejího trusu. Japonci se inspirovali. Tamní pivovar Sankt Gallen přišel s limitkou “Unko”, která měla čokoládovo-kávovou chuť. Té výrobci docílili použitím kávových třešní, které po zpracování vyloučili sloni. 

Zabijačkový speciál

  • Mangalitsa Pig Porter / Michigan, USA

Obzvlášť Češi by tento kousek ocenili. Michiganský Right Brain Brewery (v překladu chytrá hlava) to asi nemá v hlavě v pořádku. Svůj speciál vytunili mimo jiné uzenými prasečími hlavami. Chuťovka; ale jak říkám, Češi by se dlouho přemlouvat určitě nenechali. Ještě šílenější je, že pět let před uvedením na trh prasečí mok vyhrál první místo v kategorii experimentů v rámci Great American Beer Fest. 

Výtažek z T-Rexe

  • Jurassic Saison / Kalifornie, USA

Jedni míří vstříc budoucnosti, zatímco druzí opěvují to, co bylo, a vrací se ke kořenům. Kalifornská Fossil Fuels Brewing Company postupovala ve šlépějích druhé skupiny; a došla až do samého pravěku. Pro svou sérii speciálů použila DNA ze 45 milionů let starých fosilií. Ideální pitíčko na toulky v Jurském parku, viďte? Éra pivovaru bohužel zanikla stejně jako ta pravěká. 

Pivo, co má koule

  • Hvalur / Island 

Ono je ale opravdu má. Pro výrobu byly použity varlata velryby. A aby to mělo ještě větší grády; varlata byla uzená v ovčím trusu. Islandský pivovar Steðji tuto specialitu připravoval sezónně, většinou v zimě, kdy Islanďané tradičně jedí zkažené rybí maso a uctívají tak boha všech bouří Thora. Pivo z koulí zní jako ideální zapiják, no ne? Bohužel, pro některé asi bohudík, pivovar zanikl. 

“World’s Weirdest Beers – NoCoast Beer Co,” NoCoast Beer Co.
“The World’s Wildest Beer Ingredients,” Food & Wine
“5 Weird Beers in 2022 – Strangest Brewery Flavors,” Esquire
“Beer Crimes: 9 of the weirdest and worst beers ever brewed,” The Growler B.C.

14/01/2024

Mohlo by vás zajímat

O životě piva

Belgie a pivo. Čím se kolébka trendu beer pairing dostala na seznam UNESCO

Belgičané ve středověku pili až litr a půl piva denně. Vodě moc neholdovali, její kvalita v té době byla dosti pochybná. První varny tam vyrostly okolo 3. století našeho letopočtu. Provozu dominovaly ženy. Jejich specialitou bylo pivo ovoněné snůškou nejrůznějšího koření, nechyběl kmín, rozmarýn, šalvěj nebo bobule jalovce. S kvasinkami to tehdy ještě moc neuměli, […]

Sabina Konvičková 
O životě piva

Pivo pijí z panáku nebo z boty. Jaké tradice pivaři ve světě dodržují?

Dění za hranicemi normálu je terno. Ať už jde o cokoliv. Věci, které nezapadají do všednosti našich dnů a naopak v nás v mžiku dokážou vyvolat pocit, že je něco jinak, jsou jakousi vzpruhou jinak stereotypního bytí. Bizár je zkrátka vítaný společník. Společník, kterého k životu potřebujeme, leč si to často nechceme připustit.  A já […]

Sabina Konvičková 
O životě piva

Piva z ječného sladu mají konkurenci. Vyzkoušeli byste ležák z čiroku, rýže či kukuřice?

Prim ve výrobě (nejen) českého piva bere ječný slad, tedy slad ze zrn ječmene. Jeho čistý původ a jen ta nejvytříbenější charakteristika bývají posuzovány odborníky za slovo vzatými; žádný ječmen-chcípálek nemá šanci sítem projít. České pivo je národní poklad. A tak se s ním také nakládá; od píky až po výsledný produkt. V článku o […]

Sabina Konvičková 

Zanechat komentář