O životě piva

Ferdinandovy (vy)hlášky. Kulturně-společenský občasník plný piva a vtipu

Sabina Konvičková 

Dnes již letitý projekt pod záštitou benešovského Pivovaru Ferdinand, který čtenáře edukuje o charakteru a tak nějak celém životě zlatavého moku z Ferdinandova dvora. To jsou Ferdinandovy (vy)hlášky. Vůbec první číslo se na očích veřejnosti objevilo v roce 2012. Od té doby se čtenáři každoročně těší jednomu či dvěma vydáním tohoto kulturně-společenského občasníku. Jsou to pečlivě zpracovaná díla plná faktů, zajímavostí či rozhovorů, vyšperkovaná slušivou grafikou hrající barvami, ze života Ferdinandova piva.

Všechna čísla Ferdinandových (vy)hlášek najdete na webu benešovského Pivovaru Ferdinand.

Mohlo by vás zajímat

O životě piva

Belgie a pivo. Čím se kolébka trendu beer pairing dostala na seznam UNESCO

Belgičané ve středověku pili až litr a půl piva denně. Vodě moc neholdovali, její kvalita v té době byla dosti pochybná. První varny tam vyrostly okolo 3. století našeho letopočtu. Provozu dominovaly ženy. Jejich specialitou bylo pivo ovoněné snůškou nejrůznějšího koření, nechyběl kmín, rozmarýn, šalvěj nebo bobule jalovce. S kvasinkami to tehdy ještě moc neuměli, […]

Sabina Konvičková 
O životě piva

Pivo pijí z panáku nebo z boty. Jaké tradice pivaři ve světě dodržují?

Dění za hranicemi normálu je terno. Ať už jde o cokoliv. Věci, které nezapadají do všednosti našich dnů a naopak v nás v mžiku dokážou vyvolat pocit, že je něco jinak, jsou jakousi vzpruhou jinak stereotypního bytí. Bizár je zkrátka vítaný společník. Společník, kterého k životu potřebujeme, leč si to často nechceme připustit.  A já […]

Sabina Konvičková 
O životě piva

Piva z ječného sladu mají konkurenci. Vyzkoušeli byste ležák z čiroku, rýže či kukuřice?

Prim ve výrobě (nejen) českého piva bere ječný slad, tedy slad ze zrn ječmene. Jeho čistý původ a jen ta nejvytříbenější charakteristika bývají posuzovány odborníky za slovo vzatými; žádný ječmen-chcípálek nemá šanci sítem projít. České pivo je národní poklad. A tak se s ním také nakládá; od píky až po výsledný produkt. V článku o […]

Sabina Konvičková 

Zanechat komentář